Roberto Olivan

Fundador i Director artístic

“El Festival Deltebre Dansa és un exemple condensat de dues intenses setmanes de com hauria de ser sempre la vida.”

Exigent i meticulós fins a la medul·la, els seus batecs els marca la passió per la creació del moviment com a representació del més eteri i profund dels sentiments.

Creador internacional, inicia la seva formació a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola P.A.R.T.S. de Brussel·les. Roberto és el director de R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts, companyia d’Arts Escèniques que neix a Brussel·les l’any 2001 i que actualment té la seva seu l’Obrador – Espai de Creació, a Deltebre. Així mateix, dirigeix el Festival Deltebre Dansa, esdeveniment internacional celebrat anualment des del 2004 i del qual també n’és el fundador.

Serà la capital belga el punt clau en la solidificació de la seva trajectòria artística. Dona els seus primers passos com a ballarí professional treballant a la prestigiosa companyia Rosas, dirigida per Anne Teresa De Keersmaeker, i ha ballat sota la direcció dels reconeguts creadors Robert Wilson, Tom Jansen i Josse de Pauw.

La carrera internacional de Roberto és molt versàtil. A banda de les pròpies produccions de R.O.P.A., Roberto s’ha consolidat com a coreògraf i ballarí, crea encàrrecs per a companyies de dansa, universitats, escoles, conservatoris i centres de dansa de tot el món, així com en el camp del cinema. I en el camp docent, Roberto imparteix classes i tallers per tot el món. Ha sigut el director artístic d’importants esdeveniments culturals i membre del jurat en diversos concursos de dansa. Ha participat en trobades sectorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i forma part del Consell Assessor de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l’àrea de les Terres de l’Ebre.

Carrera intensa reconeguda mundialment: Premi Cultura Deltebre 2017 pel Festival Deltebre Dansa (Catalunya), Premi Nacional de Cultura 2014 (Catalunya), Premi Ciutat de Barcelona 2013 (Catalunya), Premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals 2012 (Catalunya), premi SACD de la Création Chorégraphique 2001 (Bèlgica) i Premi a la Creació Contemporània SACD 2001 (Bèlgica) de la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, a més de diverses nominacions.